tirsdag 22. september 2009

Analyse av Sagaen om Gunnlaug Ormstunge - På bokmål

Sagaen om Gunnlaug Ormstunge er en episk, storslått og på mange måter en mørk historie. Sagaen er skrevet for om lag 1000 år siden, da vikingtiden dominerte samtidig som kristendommen var i ferd med å gjøre sitt inntog i Europa. Fortellingene finner sted i Norden; rundt Island, England og Skandinavia. Sagaene i seg selv svever mellom det som anses som historie og ren oppdiktning. Ettersom fortellingene i utgangspunktet ble videreført muntlig var det nok naturlig for enkelte å overdramatisere eller forandre på faktiske hendelser, for å sette seg selv i et bestemt lys. Det er jo en kjent sak at for de store høvdingene som levde og rådet i Norden på denne tiden var svært opptatt av ettermæle. I tillegg ble ikke sagaene skrevet ned før omtrent 300 år etter at de fant sted, så legender og myter hadde god tid til å blusse opp rundt historiene.

Gunnlaug Ormstunge innholder en rekke elementer som er svært typisk for norrøn litteratur og hvordan virkeligheten på denne tiden ble framstilt. Historien blir fortalt utenfra på en særdeles nøktern måte, omtrent uten antydning til at emosjoner finnes i det hele tatt. Et dødsfall eller en ille skade pådratt i en kamp blir bagatellisert og sett på som en naturlig del av hverdagen. I tillegg er sagaen svært mannsdominert og nært knyttet til en manns ære og stolthet. I Gunnlaug Ormstunge er en stor del av handlingen om hvem som skal få den vakre Helga. Hvilken mann er sterkest, mektigst og stoltest? Hva Helga selv ønsker blir sett på som totalt uviktig, selv de gangene hun gir uttrykk for hva hun vil.

Temaet i sagaen er kanskje noe av det mest tidløse som finnes; kjærlighet. Ulykkelig sådan. Kjærligheten i seg selv har vært et tema blant mennesker siden tidenes morgen, men de sosiale rammene rundt forhold og kjærlighet har i stor grad forandret seg. I Gunnlaug Ormstunge er hovedpersonen, Gunnlaug, veldig forelsket i Helga. Han må henne og har tenkt å gifte seg med henne koste hva det koste vil. Derimot står mye i veien for at Gunnlaug og Helga skal få hverandre. Kjærlighet og ulykkelig kjærlighet er i aller høyeste grad et tema i dag også. Hvis man forelsker seg i er riktignok framgangsmåten i dag annerledes enn den var da, men desperasjonen, lengselen og i noen tilfeller hatet som knytter seg til kjærlighet er like reelt i dag som det alltid har vært.

Likevel vil jeg ikke si at kjærlighet er det eneste temaet i sagaen. Jeg vil faktisk heller ikke mene at det er det viktigste. For meg handler historien om hevn og inderlig hat, om en uunngåelig vendetta; et øye for et øye. I fortellingen treffer Gunnlaug en annen skald; Ravn. De to blir gode venner, men da Gunnlaug vanærer et hyllingsdikt Ravn framfører for kongen av Sverige, sverger Ravn hevn over Gunnlaug.

At ideen om skjebne er viktig er ikke til å unngå i de gamle islendingsagaene. Alle har en skjebne som de kommer til å leve ut, uansett. Gunnlaug og Ravn sin skjebne var å dø for Helga sin skyld, noe vi får en indikasjon allerede i frampeket i begynnelsen; Torsteins drøm. At de dør i en alder på sannsynligvis noe under 20 år er helt greit. Det er skjebnen deres, så lenge fallet er ærefult og saken verdt å kjempe for, er en ung død en naturlig del av det. Kjærlighetssorgen Helga føler over tapet av Gunnlaug er det som fører til hennes død; hennes skjebne. Kanskje dette den dag i dag forteller oss noe om at det å sloss mot kjærlighet bare får tragiske konsekvenser?


Det er vel ikke uforsvarlig å kalle samfunnet på Island og i Norden for øvrig, primitivt. Grunnleggende etiske verdier, demokrati og ordensmakt var totalt fraværende. De fysiske maktkampene og materiell rikdom definerte hvor du stod i samfunnet og hvordan du ville greie deg. I Gunnlaug Ormstunge kommer dette helt tydelig frem i flere deler av sagaen. For eksempel vil Torstein i begynnelsen av historien la sitt eget barn dø i frykt for å få en drøm realisert, der to menn ville sloss til døden for datteren hans sin gunst. I tillegg til dette, under selve klimakset som er holmgangen mellom Ravn og Gunnlaug, ender det med at begge to må bøte med livet. Dette viser en slags råhet og indikerer et samfunn uten mange underforståtte etiske normer; typisk for den norrøne tiden som igjen gjenspeiler seg i litteraturen.

Gunnlaug Ormstunge er en saga om kjærlighet og hevn. Om en tragisk skjebne og en ulykkelig slutt. Kanskje er den til for å lære oss noe om fortiden vår? Eller kanskje den vil fortelle oss at i den brutale virkelighet er det ikke alltid kjærligheten som seirer.


2 kommentarer:

  1. Hey i translated this to english using google translate and i can not figure out how the fuck you came to this conclusin. Let me just read it again and get to my senses.
    Hey this is me 9 years alter, my school finally kicked me out for having spent 18 years workt of energy on holding tabs that might make sense of waht you think for 9 years. I could not fucking figur out but since i neve bowed under a challenge by asking for help i have still not figured out what the fuck you are on about. Dont get the wrong sense of me i dont normally ask for help, but after nine years i am scared wether you would even listen to me if i answered any later. If you dont get this i am not doing this for the heck of it, i am doing it for a school project that my now dead teacher cared a lot about seeing as he would not help me and chose to die instead. Anyway nine years ago this would have determained my grade in Norwegian so i am fucking depending on theis even though i have not doen any school work apart from this the whole time and failed every singel subject including norwegian, despite me learning norwegian to read this and make sense of it that whole time, if you could get back to me it woudl be real cool.

    (_)_)::::::::::::::::::D---- <that is jizz
    Please contact me trough email which i did not include seeing as this is anonymus.

    SvarSlett
    Svar
    1. u good brother? is the jizz stained or is there still some left? been quite some time now, hope you are well :)

      Slett